Τα νέα μας

Δείτε τα νέα ακίνητά μας

ΚΤΙΖΩ ή ΑΓΟΡΑΖΩ?

Ο περισσότερος κόσμος αναρωτιέται αγορά ή ενοίκιο? Για κάποιους άλλους όμως το δίλλημα είναι αν πρέπει να κτίσω ή να αγοράσω. Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα θα εκπλήσσει πολλούς, παρά την κρίση στην αγορά ακινήτων η περίοδος είναι η ευνοϊκότερη για όσους μπορούν κι έχουν χρήματα για να κτίσουν. Αιτία? Οι μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για να περιοριστεί το κόστος κατασκευής.

Το πρώτο στοιχείο που προβάλλεται ως επιχείρημα είναι το κόστος εργασίας. Με το ότι αυτή την περίοδο πολλά συνεργεία οικοδομικών εργασιών είναι χωρίς δουλειά, υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και των αμοιβών και του τρόπου εξόφλησης. Η προσφορά είναι μεγάλη, οι καθυστερήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν κι οι τιμές κατασκευής με τους εργολάβους διαπραγματεύονται προς όφελος του ιδιοκτήτη.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η δυνατότητα ‘έξυπνων επιλογών’ στα οικοδομικά υλικά όπου εξασφαλίζεται ποιότητα και καλύτερη τιμή. Ο αγοραστής έχει την δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τον προμηθευτή ώστε να εξασφαλίσει καλύτερη τιμή και ευνοϊκότερους όρους πληρωμής. Επιπλέον η δυνατότητα επιλογής συμβατικής οικοδομής ή σύμμεικτης κατασκευής δημιουργεί μια μείωση κόστους από 20%-25%, όπου προσφέρουν αντισεισμική προστασία, θερμομόνωση κι ηχομόνωση σε καλύτερο βαθμό από την συμβατική κατασκευή. Οι κατασκευές αυτές δίνουν την δυνατότητα να έχουμε εύκολες αλλαγές στη διαρρύθμιση στο μέλλον και μεγάλη ταχύτητα κατασκευής.

Το τρίτο και τελευταίο στοιχείο είναι ότι έχει περιοριστεί ο χρόνος αποπεράτωσης των έργων. Λόγω αναδουλειάς τα συνεργεία αποπερατώνουν γρηγορότερα μια οικοδομή. Αυτό έχει ως συνέπεια το κέρδος στο χρόνο να μεταφράζεται και σε χρήμα.

Άρα η περίοδος ευνοεί το ‘κτίζω’ κι όχι το ‘αγοράζω’. (Βέβαια δεν αποκλείουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται κατά διαστήματα κι αντιστρέφουν την παραπάνω εξίσωση, όπως αναφερόμαστε παρακάτω).

Στα γραφεία μας, Real Estate IDEA , τον τελευταίο μήνα είχαμε μεγάλη κινητικότητα σε αγοραπωλησίες οικοπέδων, μια και στα οικόπεδα το παζάρι των τιμών είναι ικανοποιητικό. Οι έτοιμες κατοικίες κινήθηκαν επίσης ικανοποιητικά για την δύσκολη εποχή που διανύουμε, γίνονται πράξεις σε διαμερίσματα (που είχαν βαλτώσει) αλλά και σε μονοκατοικίες, πάντα βέβαια σε συμφέρουσες τιμές προς όφελος των αγοραστών.