Τα νέα μας

Δείτε τα νέα ακίνητά μας

ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Συνέντευξη από τον υπεύθυνο – σύμβουλο ακινήτων των μεσιτικών γραφείων Real Estate IDEA του Νομού Ηλείας ΣΚΟΥΡΦΟΥΝΤΑ ΙΩΑΝΝΗ.

Στα γραφεία Real Estate IDEA προσπαθούμε να κρατάμε ενήμερο το αναγνωστικό κοινό, σχετικά με οτιδήποτε νέο αφορά στην κτηματαγορά του νομού Ηλείας. Πιστεύουμε ότι η ενημέρωση μας ανταποκρίνεται στα ερωτήματά σας και οι σύμβουλοί μας είναι πρόθυμοι να λύσουν οποιαδήποτε απορία σας ή να βρείτε μαζί τους λύση σε ζητήματα που αφορούν στην ακίνητη περιουσία ή την μελλοντική επένδυσή σας.

Σάλος με το φόρο υπεραξίας ακινήτων.

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» είναι ο υπολογισμός του φόρου υπεραξίας, γεγονός που έχει προκαλέσει στασιμότητα στην κτηματαγορά. Ουσιαστικά από την αρχή του χρόνου έχουν «παγώσει» οι αγοραπωλησίες ακινήτων με όλους τους κλάδους να είναι σε απραξία.

Σύμφωνα με το νόμο, από 01.01.2014, όποιος διενεργεί αγοραπωλησία ακινήτου, θα πρέπει να αφαιρεί την τιμή πώλησης του ακινήτου από την τιμή αγοράς. Αν η τιμή πώλησης είναι μεγαλύτερη της τιμής αγοράς τότε προφανώς ο πωλητής κερδίζει χρήματα, έχει υπεραξία η πράξη του, ως εκ τούτου η υπεραξία αυτή φορολογείται με 15% και αποδίδεται ο φόρος στο κράτος

Παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι, το πρόβλημα ουσιαστικά εστιάζεται στον υπολογισμό της αξίας κτήσης και στο πως και ποιος πιστοποιεί το ποσό της υπεραξίας και φυσικά τον προς απόδοση φόρο.

Για παράδειγμα, όταν ένα ακίνητο αγοράστηκε πέρσι 10 ευρώ και πουλήθηκε φέτος 15 ευρώ, είναι προφανές ότι τα 5 ευρώ υπεραξία είναι σχεδόν απόλυτα η βεβαιωμένη υπεραξία του ακινήτου, εκτός των άλλων και λόγο του πολύ μικρού πληθωρισμού. Το πρόβλημα όμως υπάρχει όταν κάποιο ακίνητο αγοράστηκε πριν από 30 ή και 50 χρόνια αλλά και όταν έγινε γονική παροχή.

Έμφραγμα στην αγορά

Η πολυπλοκότητα του συστήματος έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στην αγορά καθώς όλοι αυτοί οι τρόποι κτήσεως κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την πιστοποίηση της τιμής κτήσης πέραν από κάθε αμφιβολία. Επιπλέον ακόμη και αν κάποιος βρει πέραν από κάθε αμφιβολία την αξία κτήσης του ακινήτου το 1975, θα πρέπει να υπολογίσει τη η σημερινή τιμή σε ευρώ όταν 40 χρόνια πριν λάβουμε υπόψη το διαφορετικό νόμισμα όπως και τον διαφορετικό πληθωρισμό. Για παράδειγμα, ακίνητο στο Παλούκι με τίμημα αγοράς του 1985 7.000.000 δρχ (λόγω ότι αναφερόμαστε στο 85 χρησιμοποιούμε δρχ κι όχι ευρώ ώστε να γίνει κατανοητό) κι αξία εφορίας 14.000.000 δρχ, το υπουργείο ως τιμή κτήσης λαμβάνει τα 7.000.000 δρχ. το ίδιο ακίνητο αν περιήλθε στον πωλητή με κληρονομιά, θα ληφθεί ως τιμή κτήσης τα 14.000.000 δρχ, το ίδιο ακίνητο αν περιήλθε στον πωλητή με χρησικτησία άρα δεν υπάρχει τίμημα αγοράς θα ληφθεί ως τιμή κτήσης τα ….. 0 δρχ. Με λίγα λόγια τρεις διαφορετικές τιμές κτήσης για το ίδιο ακίνητο με την ίδια εκτίμηση εφορίας.

Η λύση που προτείνει το κτηματομεσιτικό γραφείο Real Estate IDEA, είναι το Υπουργείο να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς για ένα διάστημα, για να κινηθεί η κτηματαγορά έως ότου εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για την εύρεση της αξίας του ακινήτου, αναλυτικά για κάθε τρόπο κτήσης και την εύρεση της παρούσας αξίας σε ευρώ. Η συμβουλή μας είναι να φορολογηθούν τα πρόσκαιρα αγορασμένα ακίνητα (έως 15 ετών αγορά) και τα πλέον της 15ετίας κτήσης, να απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας, όπως ισχύει στην ευρωζώνη. Παρ’όλη την κρίση, έχουμε δύο συμβόλαια έτοιμα να συνταχθούν, όπου το κράτος θα εισπράξει τουλάχιστον 10.000 ευρώ, αλλά 40 μέρες τώρα περιμένουμε τις διευκρινιστικές του υπουργείου οικονομικών.

Αποχή των συμβολαιογράφων

Αποχή από την σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων πώλησης ακινήτων, υπαγομένων στο φόρο υπεραξίας, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, «ο επιβαλλόμενος στις μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω πωλήσεως, φόρος υπεραξίας, με την συγκεκριμένη διαδικασία που θεσμοθετήθηκε:

α) είναι ανεφάρμοστος στην πράξη λόγω των ατελειών του και

β) εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τα φορολογικά συμφέροντα του πωλητή – φορολογούμενου».

Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή, η αποχή θα διαρκέσει μέχρι τη λήψη οριστικών αποφάσεων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. «Θεωρούμε, ότι μετά από τις επαφές που είχαμε και την εποικοδομητική συνεργασία μας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εντός των ημερών θα επιλυθεί το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον φορολογούμενο πολίτη, καταλήγει η ανακοίνωση των συμβολαιογράφων.

Στο κτηματομεσιτικό γραφείο Real Estate IDEA πιστεύουμε ότι κλάδος των συμβολαιογράφων καλώς έπραξε, γιατί η ευθύνη τους είναι τεράστια, αλλά δεν πιέζουν το υπουργείο να δεχθεί τις πραγματικές αξίες πώλησης των ακινήτων, όπου είναι κατώτερες κατά πολύ των αντικειμενικών. Σήμερα η εμπορική αξία είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής, κι οι συμβολαιογράφοι το γνωρίζουν καλά αυτό, αφού στο γραφείο τους γίνεται η χρηματική συναλλαγή.

Δεκανίκι του υπουργείου Οικονομικών κι οι γονικές παροχές

Μπλόκο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων με γονικές παροχές ή δωρεές από φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές βάζει η εφορία. Σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβίβασης ακινήτου άνευ τιμήματος από φορολογούμενο ο οποίος οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος, η διαδικασία κατάρτισης του μεταβιβαστικού συμβολαίου δεν μπορεί να προχωρήσει, αν προηγουμένως ο ενδιαφερόμενος δεν βάλει υποθήκη είτε το ίδιο το μεταβιβαζόμενο ακίνητο είτε κάποιο άλλο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του. Επειδή στις γονικές παροχές δεν υπάρχει τίμημα, η εφορία απαιτεί την υποθήκευση ακίνητης περιουσίας (είτε του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είτε άλλου εφόσον υπάρχει) προκειμένου να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα για να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης.

Επί της ουσίας το υπουργείο οικονομικών βρήκε πάλι την κλασική δεξαμενή των ακινήτων για να κλείσει τις τρύπες από τις μίζες και την ρεμούλα των προηγούμενων ετών.

Η Κυβέρνηση έκανε πάλι το θαύμα της, υπήρχαν τα μύρια προβλήματα στην κτηματαγορά, από 1/1/14 έβαλε και ταφόπλακα, μεσίτες, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί περιμένουμε πότε ο Στουρνάρας θα καταλάβει ότι για να εισπράξει φόρους θα πρέπει να γίνονται πράξεις. Με την απραξία που δημιούργησε τι θα πάρει από τους μή έχοντες??