Τα νέα μας

Δείτε τα νέα ακίνητά μας

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Συνέντευξη από τον υπεύθυνο – σύμβουλο ακινήτων των μεσιτικών γραφείων IDEA του Νομού Ηλείας ΣΚΟΥΡΦΟΥΝΤΑ ΙΩΑΝΝΗ.

Στα γραφεία Real Estate IDEA προσπαθούμε να κρατάμε ενήμερο το αναγνωστικό κοινό, σχετικά με οτιδήποτε νέο αφορά την κτηματαγορά του νομού Ηλείας. Πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στα ερωτήματά σας και οι σύμβουλοί μας είναι πρόθυμοι και στη διάθεσή σας να σας λύσουν οποιαδήποτε απορία ή να βρείτε μαζί τους λύση σε ζητήματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία σας ή την μελλοντική επένδυσή σας, για την αξιοποίηση του νομού μας.

Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Έχουν περάσει 100 και πλέον χρόνια από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους και σχεδόν 40 χρόνια από τη μεταπολίτευση, αλλά ακόμα ζούμε στη εποχή των κοτζαμπάσηδων και των εκλεκτών. Οι νόμοι συνεχίζουν να ψηφίζονται και να εφαρμόζονται ανάλογα με το τι ζητάνε οι εκλεκτοί της εκάστοτε κυβέρνησης. Όλα γίνονται στο όνομα του λαού και για το λαό, αλλά στην ουσία αυτός ο «λαουτζίκος» είναι που δεινοπαθεί και πληρώνει.

Όποια περιουσία έχουμε εμείς, «οι μικροί», εκμηδενίζεται στο όνομα της «NATURA» ή στο όνομα της ελεγχόμενης οικιστικής υποτιθέμενης ανάπτυξης με τελικό σκοπό την εκμετάλλευση των μεγάλων εκτάσεων από τους έχοντες το χρήμα αλλά και τα «μέσα». Στην Ηλεία με τους νέους νόμους για την εκτός σχεδίου δόμηση, όλα τα αγροτεμάχια χάνουν την εμπορική αξία τους λόγω της «παραγωγικότητας» άσχετα με το που βρίσκονται (κοντά σε θάλασσα, δίπλα σε πόλη, πάνω σε επαρχιακή οδό, κοκ)

Αξιοποιήστε την NATURA προς όφελος της ανάπτυξης

Ήδη η κυβέρνηση της «ανάπτυξης» μελετά την κατάργηση της οικοδόμησης και στα κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου οικόπεδα. Στο βωμό του περιβάλλοντος λοιπόν, θα θυσιαστούν χιλιάδες επαγγελματίες και χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες.

Για τις περιοχές που είναι υπό καθεστώς NATURA προτείνουμε τα εξής:

· Να επαναπροσδιορισθούν και να επανακαθοριστούν από την αρχή οι περιοχές NATURA γιατί καλύπτουν το 22% της ελληνικής γης.

· Να διατηρηθεί το δικαίωμα δόμησης στα 4 στρέμματα και να μην καταργηθούν οι παρεκκλίσεις, διότι υποβαθμίζει την ιδιοκτησία 300.000 ιδιοκτητών όπου το 95% είναι μικροϊδιοκτήτες κι αγρότες. Η οικοδομή συντηρεί 180 επαγγέλματα που είναι υπό κατάρρευση και αυτό είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας.

· Η λύση να εκδοθούν οικοδομικές άδειες σε ένα χρονικό διάστημα δεν βοηθά κανέναν. Αυτό συμβαίνει γιατί από τη μια τα χρήματα δεν υπάρχουν και από την άλλη δεν γίνεται να γεμίσουν οι περιοχές αυτές με άχρηστο μπετό χωρίς ανάγκη ανοικοδόμησης.

· Οι προστατευόμενες περιοχές, ιδιαιτέρου κάλους μένουν αναξιοποίητες και είναι απρόσιτα για το μέσο επισκέπτη όπως ο ποταμός Νέδας, το Δρυόδασος Φολόης. Λόγω ελλιπής ανάπτυξης έργων υποδομών (μονοπάτια, ποδηλατοδρόμια, χώρους αναψυχής, σπορ βουνού κλπ) τα μέρη αυτά είναι απρόσιτα και ξένα στον τουρίστα- επισκέπτη.

· Είμαστε σύμφωνοι στους νόμους που προστατεύουν τις δασικές περιοχές, τους αρχαιολογικούς χώρους, τους δρυμούς, τα ακίνητα δίπλα σε ποτάμια και λίμνες. Σε αυτά τα μέρη δεν πρέπει να υπάρξει δόμηση για την προστασία του οικοσυστήματος και την ομορφιά των βιοτόπων μας. Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μας όμως είναι απαράδεκτο….δεν μπορεί στην περιοχή από Κυλλήνη έως και Ζαχάρω να μην υπάρχει ένα πάρκο αναψυχής και να καλύπτεται όλη αυτή η περιοχή από ζώνες προστασίας. Είναι θεωρητικά αλλά και πρακτικά ανεπίτρεπτο!!!

Ποιοι είναι οι χαμένοι τελικά ;

Μην ξεχνάμε ότι οικοδομικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις μικρού μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, μηχανικοί, μεσιτικές επιχειρήσεις, συμβολαιογράφοι, βιοτεχνικές – βιομηχανικές μονάδες οικοδομικών υλικών συν τα υπόλοιπα 180 επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης στην κτηματαγορά. Με τους νέους νόμους επιδεινώνεται η κατάσταση αυτών. Μας πάτε για λουκέτο. Ως παράδειγμα αναφέρουμε όμορο νομό, στο Αίγιο η οικοδομική δραστηριότητα του οποίου έχει πτώση μόνο 6% και στο νομό μας 60% ΓΙΑΤΊ? Γιατί απλά εκεί επιτρέπεται η δόμηση σε χαρακτηρισμένους παραθεριστικούς οικισμούς, που στην Ηλεία ακόμα ψάχνουμε να δούμε τι θα χαρακτηρίσουμε και που, με αναβολή πάντα για αργότερα. Είναι απαράδεκτο οικόπεδα σε κόμβους Εθνικής Οδού όπως Κουρούτας, Γαστούνης, Λεχαινών κλπ να χαρακτηρίζονται αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας.

Άλλος ένας χαμένος από τα παραπάνω είναι το ίδιο το ελληνικό κράτος, που χάνει τους φόρους των παραπάνω και το ΦΠΑ των δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα σε σπίτι των 100 τμ αξίας 120.000 ευρώ, το κράτος χάνει 45.000 ευρώ σύνολο (άδεια, ΦΠΑ, φόρους επαγγελματιών και ΙΚΑ) συν αν πωληθεί άλλο ένα 10%. Μήπως το λουκέτο ισχύει και για το ίδιο το κράτος μας??

Πολίτες- Κράτος σημειώσατε 2

Σήμερα κατόπιν έρευνας των γραφείων μας Real Estate IDEA, το υπουργείο οικονομικών φαίνεται να εκτιμά ακίνητα που βρίσκονται πλησίον της θάλασσας με τιμές 24.000 – 25.000 ανά στρέμμα, όταν με το νέο νόμο το ίδιο ακίνητο είναι άχρηστο για δόμηση κι η εμπορική του δεν ξεπερνά τα 5.000 ευρώ/στρέμμα. Αυτό συμβαίνει διότι ο Νομός Ηλείας είναι αγροτικός Νομός, αλλά ταυτόχρονα είναι και Νομός που βρέχεται με θάλασσα κι έχει βραβευμένες παραλίες και αμμουδιές. Με τον νόμο για την εκτός σχεδίου δόμηση, τα ακίνητα που βρίσκονται πλησίον θαλάσσης είναι μόνο για καρπούζα (όπως λέει ο λαός πατάτες και καρπούζια Αμαλιάδος). Από την άλλη πλευρά, η Εφορία θεωρεί τις περιοχές αυτές φιλέτα της Βουλιαγμένης και παράλληλα δεν εφαρμόζει έναν πολιτικό σχεδιασμό για δημιουργία οικισμών ή χάραξη οικιστικών ζωνών, ώστε να υπάρχει μια συνοχή στις αντικειμενικές αξίες.

Ένας οικισμός που δημιουργήθηκε τελευταία, είναι αυτός της Κουρούτας και αυτός είναι χαρακτηριστικός των παραπάνω προβλημάτων. Στον οικισμό αυτό οι εκτιμήσεις της εφορίας Αμαλιάδας είναι πολλαπλάσιες από τις εμπορικές αξίες. Για παράδειγμα, δίπλα στο δημοτικό κάμπινγκ υπάρχει οικόπεδο 3.500 τμ με εμπορική αξία 85,00 ευρώ/τμ. Η ΔΟΥ Αμαλιάδας το εκτιμά 400,00 ευρώ/τμ γιατί ανήκει στην Γ’ ζώνη , που είναι η «φτηνή», μιλάμε για διαφορές που εκτιμώνται τετραπλάσιες της αξίας πώλησης.

Είναι αναγκαίο και επείγον να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των αξιών των ακινήτων και να γίνεται με αντικειμενικό προσδιορισμό όπως γίνεται και στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Πως να επενδύσουν οι ενδιαφερόμενοι σε παραθεριστικές κατοικίες ή σε επαγγελματικά ακίνητα όταν το ίδιο το κράτος τους φρενάρει οικονομικά; Πως να μεταβιβάσουν οι γονείς στα παιδιά τους την μικροπεριουσία τους όταν πρέπει να τα πουλήσουν για να ξοφλήσουν το φόρο μεταβίβασης; Τέλος, πως να τα πουλήσουν, όταν καταργείται το όριο των 4 στρεμμάτων ή η δόμηση κατά παρέκκλιση;

Κύριοι βουλευτές του Νομού μας, ΒΓΑΛΤΕ τις πράσινες, μπλε, κόκκινες… γραβάτες και βάλτε τις φόρμες σας και τρέξτε να πάμε τον Νομό μας μπροστά…

Κύριοι βουλευτές είστε ενήμεροι για το τι συμβαίνει στον οίκο σας ή τώρα που εισπράξατε την ψήφο μας θα εισπράξουμε με τη σειρά μας την αδιαφορία σας; Το ξέρετε ότι οι μεταβιβάσεις (παραθαλάσσιων) αγροτεμαχίων δεν πραγματοποιούνται από τον Οκτώβριο;

Το ξέρετε ότι οι περιουσίες των ψηφοφόρων σας κάνουν μόνο για βοσκοτόπια (κατά την κα Μπιρμπίλη);

Το ξέρετε ότι η ανάπτυξη στη Ηλεία έχει αρνητικούς ρυθμούς;

Το ξέρετε ότι ο κόσμος της Ηλείας αρχίζει να σκέφτεται πλέον το μέλλον του; Τελείωσαν οι εποχές όπου τα ΘΑ ΘΑ των μαυρογιαλούρων ακούγονται.

Πρέπει να ακούσετε από τον κόσμο τα προβλήματά του και να σταθείτε δίπλα τους. Εμείς σας τοποθετήσαμε στη θέση που είστε κι οφείλετε να ακούσετε τις προτάσεις μας. Στον κλάδο των ακινήτων όπου δραστηριοποιούμαστε έχουμε επανειλημμένα προσπαθήσει να σας μεταφέρουμε τις απόψεις – προτάσεις μας, μαζί με τον κλάδο των μηχανικών και συμβολαιογράφων και μας αναβάλετε συνέχεια τα ραντεβού. Έχουμε ενημερώσει την τοπική αυτοδιοίκηση σχετικά, αλλά κι εκείνοι μας παραπέμπουν στην κεντρική διοίκηση, δηλ. σε εσάς. ΕΣΕΙΣ που είστε;;;;;

Αν ήταν να ανέβουμε στα υπουργεία σας ποιος ο ΡΟΛΟΣ σας;;;;;

Πιστεύουμε ότι θα μας διαβάσετε και απαιτούμε να δεχθείτε να μας ακούσετε.

Ευχαριστούμε την πρόεδρο των συμβολαιογράφων, την πρόεδρο των διπλωματούχων μηχανικών της Β. Ηλείας και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδος για την συμβολή τους και το χρόνο τους ώστε να έχουμε το θάρρος να σας ζητάμε δημόσια τις ευθύνες που σας αναλογούν. Ευχόμαστε να έχουμε απήχηση και στους υπόλοιπους κλάδους. Όλοι έχουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης για την ανάπτυξη της Ηλείας, αυτό απαιτούμε κι από εσάς.

ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΜΗΝΑ!!!!!

Ευχαριστούμε την εφημερίδα πατρίδα για την δυνατότητα που μας δίνει να ενημερώνουμε το κοινό του νομού μας αλλά και όχι μόνο για ότι νέο παρουσιάζεται στον τομέα της κτηματαγοράς.

Σύμβουλος ακινήτων Real Estate IDEA

Σκουρφούντας Γιάννης