Τα νέα μας

Δείτε τα νέα ακίνητά μας

H παράλυση της κτηματαγοράς συνεχίζεται …….

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ-

Η «παράλυση» της κτηματαγοράς
συνεχίζεται, για τρίτο μήνα, στην Ηλεία
*«Στύλωσε τα πόδια» η τρόικα σε ό,τι αφορά το φόρο υπεραξίας

«Σε καθεστώς παράλυσης θα παραμείνουν για τουλάχιστον άλλο ένα μήνα κλάδοι της ελληνικής οικονομίας μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν ακόμη διορθωθεί και ξεκαθαριστεί βασικά σημεία του νέου φορολογικού πλαισίου. Ήδη διανύουμε τον τρίτο μήνα απραξίας στην κτηματαγορά. Παρά το θόρυβο και τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι καθυστερήσεις στις απαιτούμενες αλλαγές στο φορολογικό πεδίο, το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να κινείται με ρυθμούς χελώνας για τη διόρθωσή τους.» Τα παραπάνω επισημαίνει στην «ΠΡΩΤΗ» ο υπεύθυνος – σύμβουλος ακινήτων των μεσιτικών γραφείων Real Estate IDEA του Νομού Ηλείας Γιάννης Σκουρφούντας. Ο ίδιος τονίζει και τα εξής: Το κυριότερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αφορά στην αγορά ακινήτων. Συμβολαιογράφοι και εφοριακοί έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού της υπεραξίας σε μια σειρά από περιπτώσεις όπως για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν από τρείς ή περισσότερες δεκαετίες, με χρησικτησία ή αντιπαροχή. Το νομοσχέδιο που θα διορθώσει τα κενά υποτίθεται ότι από ημέρα σε ημέρα έρχεται στη Βουλή αλλά ακόμη τίποτε.

Μάλιστα, ακόμη και αν έρθει στη βουλή και ψηφιστεί εκτιμάμε ότι απαιτούνται άλλες δυο έως τρεις εβδομάδες για να εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις και να «ξεκολλήσει» η αγορά ακινήτων. Όπου πλέον συμβόλαια αγοραπωλησίας δεν συντάσσονται, με ότι αυτό συνεπάγεται, οι κλάδοι που έχουν επαφή με την κτηματαγορά, δεν δουλεύουν κι άρα δεν εισπράττουν, βασικό πρόβλημα έχουν κι οι πωλητές που θέλουν να πωλήσουν γιατί έχουν ανάγκη (χρέη, δάνεια, πλειστηριασμοί). Εμείς στο μεσιτικό γραφείο ΙΔΕΑ παρόλο την δύσκολη εποχή στην οικονομική κρίση, έχουμε έτοιμα προσύμφωνα για σύνταξη οριστικών συμβολαίων, και περιμένουμε πότε θα πάρουν αποφάσεις, για να τους δώσουν οι πελάτες μας και μεις σαν γραφείο χρήματα (ΦΠΑ, φόροι). Είχαμε την κυβέρνηση που κάνει βήματα χελώνας, τώρα με τη τρόικα κάνουν όπισθεν σε ότι είχαν ανακοινώσει.

Να διορθωθούν τα τραγικά λάθη
στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο

Στις ελληνικές καλένδες ( μην πούμε στα παλαιά των υποδημάτων) στέλνει η τρόικα τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών να διορθώσει τα τραγικά λάθη που έχει κάνει στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι ελεγκτές διατυπώνουν ενστάσεις αναφορικά με τις αλλαγές που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, σχετικά με την εξαίρεση από το φόρο υπεραξίας των ακίνητων παλαιότητας άνω των 25 ετών. Τα τεχνικά κλιμάκια απαίτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μη γίνει καμία αλλαγή στο φόρο και να εφαρμοστεί ακριβώς όπως ψηφίστηκε (με συντελεστή 15% σε περίπτωση κέρδους από πώληση ακινήτου). Παράλληλα οι δανειστές, στο θέμα του προσδιορισμού της αρχικής αξίας του ακινήτου, ζητούν να γίνεται από τους φορολογουμένους και όχι από τους συμβολαιογράφους. Η άρνηση της τρόικας οφείλεται στο γεγονός ότι θεωρούν πως αν υπάρχουν εξαιρέσεις από το φόρο υπεραξίας, θα χαθούν σημαντικά δημόσια έσοδα. Οι ενστάσεις της τρόικας καθυστερούν την κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο σχεδίαζε να προβλέπεται η απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας των ακινήτων που έχουν διακρατηθεί για περισσότερα από 25 έτη, ο πληθωρισμός της αξίας κτήσης και ο υπολογισμός του φόρου με βάση μαθηματικό τύπο. Στην ουσία οριστική απόφαση δεν έχουν πάρει κι εμείς απλά τους κοιτάμε απορώντας, αυτοί όλοι τους, κυβέρνηση και τρόικα παίρνουν τους παχουλούς μισθούς τους, αδιαφορώντας για τους κλάδους της κτηματαγοράς που δεν δουλεύουν αλλά και για τον κοσμάκη που θέλει να μεταβιβάσει τα ακίνητά του.
Η τρόικα δεν ζει στην Ελλάδα για να καταλάβει τα προβλήματα του τόπου μας, εσείς Κοι Βουλευτές όμως γνωρίζετε τα πάντα, αλλά δεν κανετε τίποτε! Ο ψηφοφόρος σας αγρότης του νομού μας, για παράδειγμα έχει κόστος παραγωγής καλαμποκιού 0,18€ και επιβάλατε τιμή πώλησης τα 0,16, στη παραγωγή καρπουζιού το κόστος είναι 550€ ανά στρέμμα, με πώληση από 400€ έως θεού θέλοντας 600€ και με τζακ ποτ 1500€ μάξιμουμ, πως θα ζήσουν οικογένεια; Με την πώληση του αγροτεμαχίου; Ούτε κι αυτό αφήνετε να γίνει. Πως θα ζήσουμε οι υπόλοιποι κλάδοι της κτηματαγοράς με τέτοιους πελάτες, όπως εσείς τους καταντήσατε. Η οικοδομή κι η αγροτιά είναι η κινητήριος δύναμη στο νομό Ηλείας κι όχι ο τουρισμός όπως διαλαλείτε.